Forbudt at afsløre korruption i Vietnam (tiếng Đan Mạch)

15. okt 2008 00:00 To vietnamesiske journalister er i retten anklaget for at afsløre massiv korruption. Mens de risikerer syv års fængsel for at passe deres job, blev alle anklager mod den ansvarlige minister droppet

De to journalister, Nguyen Van Hai og Nguyen Viet Chien, blev i går stillet for retten i Hanoi. - Stock.xchng

Merete Jensen skriver fra Vietnam

445 millioner årlige danske bistandskroner til programsamarbejdslandet Vietnam kommer med et påhæftet krav om bekæmpelse af korruption. Og officielt arbejder den vietnamesiske regering ihærdigt på at udrydde uhæderlig brug af statslige penge.

Alligevel er to dybdeborende journalister anklaget for at ”misbruge demokrati og frihed” til at udbrede usandheder om korruption, mens den vicetransportminister, som de har afsløret med fingrene i kagedåsen, pure er blevet frifundet.

De to journalister, Nguyen Van Hai og Nguyen Viet Chien, blev i går stillet for retten i Hanoi. De er kendte for at sætte et nådesløst spotlys på offentlig korruption, men kom selv i offentlighedens søgelys, da de afslørede og offentliggjorde massive uregelmæssigheder i Transportministeriets finanser i en række artikler i dagbladene Tuoi Tre og Thanh Nien.

Sagen, der tilbage i 2005 fik ministeren til at gå af og førte til anholdelse af ni embedsmænd og viceministeren, handlede om, at millioner af dollar finansieret af Verdensbanken og Japan og øremærket til større vej- og brobyggeriprojekter systematisk blev brugt til spil på europæiske fodboldkampe.

Men mens de to journalister – sammen med to politibetjente, der anklages i samme sag for at udlevere fortrolige dokumenter til pressen – har siddet fængslet siden den 12. maj, blev alle anklager mod den ansvarlige viceminister pludselig frafaldet i marts. Forklaringen lød på manglende beviser.

Sagen er for længst blevet stemplet som politisk bestemt, og lokale såvel som internationale demokratiseringsorganisationer har advaret om, at retsforfølgelsen af de to journalister vil holde andre vietnamesiske journalister fra at rapportere om uregelmæssigheder, ulovligheder og korruption i statsadministrationen.

Omtalen af sagen i de statskontrollerede lokale medier, der umiddelbart efter arrestationerne og i usædvanligt stærke vendinger kritiserede ministerens frifindelse og forlangte de to journalisters øjeblikkelige løsladelse, forstummede da også hurtigt – helt i tråd med regeringens notorisk hårde kurs over for ytringsfriheden.

– Sagen viser bare, at demokratiets vagthund, som pressen ofte kaldes i vores del af verden, har fået mundkurv på og står lænket til sit bur i Vietnam, hvor medierne uden undtagelse er statskontrollerede, fastslår en anonym udenlandsk mediekonsulent i Hanoi over for Kristeligt Dagblad.

Den internationale presse-organisation Reporters with-out Borders opfordrede i fredags den vietnamesiske regering til at frafalde alle anklager imod journalisterne:

– Ved at trække Nguyen Viet Chien og Nguyen Van Hai i retten har myndighederne valgt at hævne sig over for modige journalister, der offentliggjorde pinlige sager og bragte større grader af frihed til vietnamesisk presse, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Sagen imod Nguyen Van Hai og Nguyen Viet Chien ventes at vare to dage.

kristeligt-dagblad.dk