Vietnamský novinář odsouzen za "zneužití moci" (tiếng Tiệp)

Media Týden.cz - 15.10. 13:52 - Ke dvěma letům vězení byl v úterý ve Vietnamu odsouzen novinář Nguyen Viet Chiena za "zneužití pravomoci". Toho se podle soudu dopustil před dvěma lety, když psal o státním korupčním skandálu.

Ze stejného trestného činu jako Nguyen Viet Chien z listu Thanh Nien se před soudem v Hanoji zodpovídal i Nguyen Van Hai z listu Tuoi Tre. Ten dostal dvouletou podmínku a ještě dnes by měl být propuštěn z vazby.

Oba novináře policie zadržela letos v květnu a obvinila je z šíření falešných informací a ze "zneužívání svobodných a demokratických práv k narušení zájmů státu a zákonných práv organizací i občanů".

Toho všeho se prý dopustili, když s pomocí informací získaných od tehdejšího vysokého policejního důstojníka psali o skandálu v jednom z odborů ministerstva dopravy, který s využitím zahraniční pomoci zajišťuje výstavbu silnic a mostů.

Policie vedla v odboru vyšetřování od roku 2005 a obvinila několik jeho zaměstnanců, že zpronevěřili státní peníze, aby mohli vést rozmařilý život a sázet na evropské fotbalové kluby.

Sdělovací prostředky ve Vietnamu jsou pod přísnou kontrolou vládní komunistické strany. V posledních letech jsou ale novináři přiměřeně povzbuzováni k tomu, aby psali o korupci, kterou se vláda snaží vymýtit, protože brzdí investice a rozvoj.

(Source: Media Týden.cz)