Tjenestemenn brukte utviklingsmidler på tipping (tiếng Na Uy)

Nå er journalistene som avslørte skandalen tiltalt

(VG Nett) To vietnamesiske journalister avslørte at offentlige tjenestemenn hadde brukt opp mot to millioner dollar i utviklingsmidler til å tippe på fotball. Nå er journalistene tiltalt for å ha misbrukt sine demokratiske friheter.

Det er organisasjonen Reportere uten grenser som nå roper et varsku for de vietnamesiske gravejournalistene Nguyen Viet Chien og Nguyen Van Hai.

I utgangspunktet ble de beskyldt for å ha misbrukt makt i sitt arbeid, men nå står de altså tiltalt for å ha «misbrukt demokratiske rettigheter til å skade interessene til staten, organisasjoner og borgere».

Rettssaken starter i Hanoi i dag.

Tippet med bistandsmidler

Det vakte stor oppsikt i 2006, da journalistene Nguyen Viet Chien og Nguyen Van Hai avslørte at offentlige tjenestemenn i Project Management Unit 18 (PMU 18), en underavdeling av transportdepartementet i Vietnam, hadde brukt 1,8 millioner dollar av utviklingsmidler til å tippe på europeisk fotball og betale prostituerte.

Midlene skulle egentlig brukes til å bygge veier i Vietnam.

Omfattende

Skandalen medførte en omfattende pressedekning, noe som er uvanlig i ettpartistaten, og offentlig røre både i Vietnam og i hos flere av giverne; Japan, EU, Australia og Verdensbanken.

Direktøren i det statlige byrået ble arrestert, og politiet fant dokumentasjon for at 200 medarbeidere hadde deltatt i den omfattende gamblingen.

Som følge av skandalen måtte transportministeren gå av, og hans nestkommanderende ble arrestert, men senere løslatt. Også flere andre høytstående tjenestemenn og politikere ble involvert.

Strammer grepet

Siden de to journalistene ble arrestert i mai, har myndighetene i Vietnam strammet grepet om pressen, skriver BBC på sine nettsider. Ifølge Reportere uten grenser har myndighetene straffet journalister som offentlig har vist støtte til sine kolleger.

- Ved å tiltale Nguyen Viet Chien og Nguyen Van Hai, har myndighetene valgt å hevne seg på to modige journalister som avslørte pinlige saker og brakte mer frihet til den vietnamesiske pressen, sier Reportere uten grenser i en uttalelse.

I tillegg til de to journalistene er også to politimenn tiltalt, beskyldt for å ha gitt journalistene informasjon og dermed «avslørt statshemmeligheter».

- Det er ikke bare de to uskyldige journalistene som står på spill. Dette er en offentlig rettssak som har som må å skremme en hel yrkesgruppe, sier en anonym vietnamesisk journalist ifølge Reportere uten grenser.

Krav

Pressefrihetsorganisasjonen krever at staten Vietnam umiddelbart dropper tiltalen mot de to journalistene, i tillegg til at Verdensbanken må stille krav om at journalistene må løslates og at den statlige kontrollen over media må opphøre.

Reportere uten grenser oppfordrer også demokratiske regjeringer, og spesielt EU, å stille betingelser til Vietnam i forhold til rettssaken og redusert kontroll av media, i forbindelse med fremtidig finansiell støtte til landet.

(VG NETT 14.10.2008 kl. 10:10, Sist oppdatert 14.10.2008 kl)