Vietnamból is katolikusok elleni támadásokról érkeztek hírek (Hung gia lợi)

Az AsiaNews tájékoztatása szerint egy kápolnát leromboltak, a Szűzanya kegyszobrát autóolajjal szennyezték be, megfenyegették az imádkozó híveket. Ez a mérlege annak a villámtámadásnak, amelyet vasárnapról hétfőre virradó éjszaka követtek el Hanoiban egy katolikus plébánia hívei ellen, akik imavirrasztásra gyűltek egybe. A támadók mintegy százan voltak, erőszakos tetteiket 500 rendőr jelenlétében hajtották végre.

Péntek éjjel hasonló támadásra került sor, ugyancsak a rendőrség jelenlétében, amikor vandálok a Szent Gellért kápolnát dúlták fel, összetörték a szabadtéri oltárt, valamint kegyszobrokat és képeket zúztak szét.

A vietnami főváros közigazgatási vezetője vasárnap megfenyegette Joseph Ngo Quang Kiet hanoi érseket, aki levélben fejezte ki tiltakozását a köztársasági elnöknek, a kormányfőnek és a vallásügyi bizottság vezetőjének. A főpásztor szerint a kormány illegálisan elkobozta az egyház több ingatlanját. A katolikusok mindig békésen kérték, hogy a szóban forgó területeket saját céljukra felhasználhassák. Hétfőn a Vietnami Katolikus Tömegtájékoztatás Szövetsége, amely az országon kívüli vietnami vallásos médiumokat tömöríti egybe, sürgető felhívást intézett a vietnami katolikusok emberi és vallási jogai védelme érdekében.