Vrijdag, 7 augustus 2009 - De Vietnamese autoriteiten proberen voor hun burgers katholieke websites te blokkeren. Aanleiding is de berichtgeving over het recente harde optreden van de autoriteiten tegen katholieken.

Volgens Catholic News Agency (CNA) werden katholieke sites in het Vietnamees al geblokkeerd. Engelstalige websites werden veelal ongemoeid gelaten of slechts korte tijd afgesloten. Dat overkwam CNA vorig jaar enkele maanden vanwege zijn berichtgeving over het verzet van de Vietnamese katholieken tegen verschillende pogingen van de overheid kerkelijke gronden te confisceren.

De censuur blijkt volgens bronnen in Vietnam nu te zijn uitgebreid naar CNA, Catholic Online, Catholic World News en Independent Catholic News. Human Rights Watch en Amnesty International werden al eerder geweerd.

Vietnam heeft het internetgebruik sterk aan banden gelegd, zowel wettelijk als technisch. Officieel gaat het daarbij om het weren van ‘obscene en seksueel expliciete zaken’. “In werkelijkheid hebben de meeste geblokkeerde sites een politiek en religieus gevoelige inhoud. Dat wordt beschouwd als ondermijnend voor de macht van de communistische partij terwijl pornosites onbeperkt toegankelijk zijn”, aldus de Vietnamese bron.

De organisatie ‘Reporters without Borders’ beschouwt Vietnam als een van de vijftien voornaamste “internetvijanden”. Amnesty International kent talloze zaken van internetactivisten die gearresteerd zijn vanwege hun online-activiteiten.

Het academisch samenwerkingsverband ‘OpenNet Initiative’, dat internetfiltering onderzoekt, noemt de Vietnamese internetcensuur “alomtegenwoordig”. Uit het onderzoek is gebleken dat Vietnam de censuur vooral richt tegen buitenlandse onafhankelijke media en sites die gaan over politieke oppositie, mensenrechten en religieuze onderwerpen.

Ook digitale omweggetjes om de censuur te omzeilen worden regelmatig geblokkeerd.

Directe aanleiding is de berichtgeving over het harde optreden tegen parochianen van Tam Toa in de centraal gelegen provincie Quang Binh. De gelovigen wilden een tent bouwen op het terrein van een tijdens de Vietnamoorlog verwoeste kerk om er de Eucharistie te vieren. Dat werd echter door de overheid verhinderd omdat die de ruïnes van de kerk beschouwt als een anti-Amerikaans monument.

De politie trad daarbij keihard op. Honderden gelovigen raakten gewond, tientallen werden gearresteerd. Het incident leidde tot protestacties door zo’n half miljoen Vietnamese katholieken. Ook daartegen werd met bruut geweld opgetreden.

Dieptepunt is een incident in een ziekenhuis waar een priester een gewonde collega kwam bezoeken. Hij werd door een door de regering gesteunde bende uit een raam op de tweede verdieping gegooid. Hij liep ernstige verwondingen op en ligt sindsdien in coma. (KN/CNA)

(Source: http://www.katholieknieuwsblad.nl/kort/index.php?id=6615)