BRUSSEL (KerkNet/Asianews/Fides) – Dinsdagavond startte in de Vietnamese stad So-Kien, op 70 kilometer van Hanoi, het jubileum van de Vietnamese katholieke Kerk, met een plechtigheid die hulde bracht aan 117 Vietnamese martelaars.

Tienduizenden katholieken hielden onder leiding van mgr. Peter Nguyen Van Nhon, voorzitter van de Vietnamese bisschoppen, een processie door de straten. Onder de aanwezigen 30 bisschoppen uit de 26 bisdommen, 250 priesters en 600 religieuzen. De plechtigheid was de drukst bijgewoonde katholieke manifestatie sinds de communistische machtsovername.

Er bestaat geen zekerheid over het begin van de kerstening van Vietnam, maar historisch staat vast dat de eerste systematische evangelisatie in 1627 gestart werd door de jezuïet Alessandro de Rodhes. Tijdens de daaropvolgende verkondiging door de jezuïeten en enkele andere congregaties steeg het aantal bekeerlingen in nauwelijks dertig jaar tot 200.000. Vietnam telt vandaag 3.000 priesters, 15.750 religieuzen en 6,2 miljoen gelovigen.

(Source: Kerknet)