HANOI (RKnieuws.net) - Na het proces tegen acht gelovigen van de Thai Ha parochie eist Hanoi dat de paters redemptoristen de hoofstad verlaten. Hanoi heeft dat geëist in een brief aan de voorzitter van de Vietnamese bisschoppenconferentie en aan de provinciale overste van de Vietnamese redemptoristen.

Hanoi heeft het gemunt op de verantwoordelijke paters van de Thai Ha parochie. Het verzoek om de hoofdstad te verlaten dateert van 12 december. Op 23 september werd ook al een dergelijk verzoek gedaan. De bisschoppen lieten toen weten dat de paters geen enkele fout tegen de kerkelijke wetten hadden begaan. Volgens Hanoi maakten de paters zich echter schuldig aan provocatie. Zij zouden zich verzet hebben tegen de wet en de regering beledigd hebben. Dit gedrag brengt de relaties tussen Kerk en Staat in gevaar, aldus Hanoi.

Eerder deze maand verschenen acht katholieken voor de rechter omdat zij geprotesteerd hadden tegen de confiscatie van de Thai-Ha kerk. Het stadsbestuur van de Thai Ha kerk beweert eigenaar te zijn van het gebouw. Volgens de parochianen is de Thai-Ha kerk wel degelijk kerkelijke eigendom. Om het stadsbestuur te dwingen het kerkgebouw terug te geven volgden er protestacties. Bij één van de acties werden de acht, die inmiddels voor de rechter werden gedaagd, gearresteerd. (tb)

(Source: RKnieuws Geplaatst op http://www.rorate.com/ op 2008-12-18 00:05:00